13 powodów dla których warto sięgnąć po mango

13 powodów dla których warto sięgnąć po mango

24/11/2018 0 przez admin

Czasy w których na sklepowych półkach za szczyt egzotyki uchodziły banany i pomarańcze bezpowrotnie minęły.

Dzisiaj uginają się one pod wyborem owoców z najodleglejszych krańców świata. Wśród nich jest jednak jeden, który nie tylko skrada serce każdego, kto choć raz go spróbuje,  ale śmiało można go też określić mianem “super food”

Mango

Nie jest znane konkretne pochodzenie tego owocu. Wiele krajów (między innymi Indie, Filipiny, czy Bangladesz) uważa je za swój owoc narodowy. Jedno jest pewne – oryginalnie pochodzi z południowo – wschodniej Azji, jednak wraz z rozwojem rolnictwa stało się popularnym owocem we wszystkich krajach strefy tropikalnej.

Do naszych sklepów trafia najczęściej mango brazylijskie, o charkaterystycznym wielokolorowym zabarwieniu – od zielonego przez żółte po czerwone.

Kto choć raz spróbował tego soczystego słodkiego owocu, na pewno się w nim zakochał. Czy jak w przypadku innych produktów to co dobre nie może być zdrowe? Nie w przypadku mango.

 

Oto 13 powodów dla których warto sięgać po nie jak najczęściej:

 

1. Wzmacnia układ odpornościowy

Mango zawiera duże ilości witamin C (98µg/g), A (od 1 do 26µg/g – w zależności od stopnia djorzałości i gatunku) oraz 25 innych karotenoidów. W praktyce zjedzenie 2 przepysznych, soczystych owoców może nam dostarczyć 120% dziennego zapotrzebowania na witaminę C oraz 200% witaminy A.

Mango zawiera też duże ilości związków fenolowych znanych ze swojego działania przeciwbakteryjnego.

 

2. Jeśli jesteś kobietą

Mango dostarczy Ci solidną dawkę żelaza, a dodatkowo wysoka zawartość wapnia pozytywnie wpłynie na kobiety w ciąży, bądź w trakcie menopauzy

 

3. Zapobiega chorobom nerek

Medycyna chińska od tysięcy lat zaleca spożywanie mango w prewencji kamicy nerkowej. I chociaż mechanizm działania w tym zakresie nie jest do końca znany, to współczesna medycyna wiąże je z wysoką zawartością potasu, regulującego szkodliwe dla nerek wysokie ciśnienie tętnicze krwi.

 

4. Poprawia pamięć i koncentrację

Ze względu na wysoką zawartość kwasu glutaminowego, reguluje nasze zdolności poznawcze. Warto wspomóc się zjedzeniem mango na dzień przed egzaminem. Również dzieci mające problem z koncentracją powinny regularnie sięgać po ten owoc.

 

5. Pomaga w udarze cieplnym

Tradycyjna medycyna ajurwedyjska, zaleca osobom, które przesadziły ze słońcem, aby raczyły się mango połączonym z woda i miodem, aby uniknąć przykrych skutków przegrzania. Ma to oczywiście odzwierciedlenie również we współczesnej medycynie – mango dostarczy nam szeregu utraconych makro- i mikroelementów.

 

6. Poprawia trawienie

Mango jest jednym z niewielu owoców, którego enzymy bezpośrednio trawią niektóre związki pokarmowe. Nie zapominajmy też o naszym dobrym znajomym błonniku, którego znajdziemy tu w wyjątkowo dużej ilości.

 

7. Pomaga w walce z cukrzycą

Ale tu uwaga – mowa o liściach, o które w naszych warunkach raczej trudno. Jeśli mowa o owocach, to o ile nie sa podawane jako przeciwcukrzycowe remedium, o tyle posiadają niski indeks glikemiczny (41-60) i moga być spożywane także przez diabetyków.

 

8. Afrodyzjak

Między innymi dzięki wysokiej zawartości witaminy E, zwiększa nie tylko nasz apetyt na jeszcze jeden kawałek, ale i na seks.

 

9. Obniża poziom “złego cholesterolu” (LDL)

Dzięki zawartości błonnika, pektyn oraz witaminy C, pozwala cieszyć się jedzeniem bez obaw o poziom cholesterolu.

 

10. Korzystnie wpływa na wzrok

Już jedno mango dziennie pozwala zaspokoić 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, tak ważną dla prawidłowego widzenia

 

11. Ma działanie przeciwnowotworowe

Zawiera w swoim składzie takie substancje jak kwercetyna, astragalina, kwas galusowy i fisetyna, które posiadają udowodnione działanie w zapobieganiu nowotworom jelita grubego, piersi, czy prostaty.

 

12. Równowaga kwasowo – zasadowa

Dzięki zawartości między innymi kwasu winowego, kwasu jabłkowego i śladowych ilości kwasu cytrynowego dba o odpowiednie zakwaszenie/alkalizację naszego organizmu.

 

13. Doskonały kosmetyk

Trudno o lepszy, naturalny środek do czyszczenia twarzy. Aby odblokować pory i pozbyć się związnych z tym niedoskonałośći wystarczy raz dziennie ułożyć kilka świeżych plasterków mango na skórze aby już po kilku dniach cera stała się nieskazitelnie czysta (to na prawdę działa!).

Możesz też użyć mango jako składnika delikatnego peelingu – wystarczy przetarte mango połączyć z odrobiną mleka i miodu. Tak przygotowana pasta, delikatnie wtarta w skórę nie tylko ją oczyści, ale też ściągnie i sprawi, że będzie wyglądała świeżo i świetliście.

[Głosów:1    Średnia:5/5]