9 właściwości grzanego wina o których mogłeś nie wiedzieć

9 właściwości grzanego wina o których mogłeś nie wiedzieć

25/11/2018 0 przez admin

Kiedy w pogoni za świątecznymi prezentami postanawiasz rozgrzać się kubkiem grzanego wina na pewno nie zastanawiasz się nad tym jaki skutek może mieć dla Twojego organizmu. Obok niekwestionowanego działania na nasze samopoczucie, ma też szereg właściwości obok których nie sposób przejść obojętnie.

Zazwyczaj podawane z dodatkiem cytrusów, cynamonu, goździków i innych zimowych przypraw. Pierwsze wzmianki o grzanym winie pochodzą już z II w. naszej ery, a za jego ojczyznę uznaje się Imperium Rzymskie. W Polsce przez lata niedoceniane, wraz z otwarciem na kulturę naszych zachodnich i południowych sąsiadów z roku na rok staje się coraz bardziej popularne.

Jak grzane wino wpływa na nasz organizm?

 

1. Zmniejsza ryzyko chorób serca

Czerwone wino, będące najczęstszą bazą napoju jest znanym remedium na choroby serca i układu krwionośnego. Jak wykazały liczne badania, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, przyczynia się do obniżenia poziomu “złego cholesterolu” (LDL) oraz zwiększenia “dobrego” (HDL). Również gałka muszkatołowa, którą często możemy w nim znaleźć tworzy wspaniały duet w walce o zdrowy układ krążenia.

 

2. Zmniejsza ryzyko osteoporozy

Umiarkowane spożycie czerwonego wina sprzyja poprawie gęstości kości, poprzez zwiększenie ich mineralizacji. Naukowcy wiążą to z obecnością w jego składzie rezerwatolu – polifenolu o działaniu przeciwzapalnym i przeciwdziałającym demineralizacji kości

 

3. Spowalnie procesy starzenia

Wspomniany wcześniej rezerwatol wspiera procesy odnowy komórkowej oraz niszczy wolne rodniki odpowiedzialne między innymi za procesy starzenia się skóry

 

4. Wspiera pracę mózgu

I znów wcześniej wspomniany rezerwatol – udowodniono, że dzięki swojemu działaniu wspierającemu układ krążenia, wzmacnia też krążenie mózgowe, a zatem nasze zdolności poznawcze i pamięć.

Co więcej gałka muszkatołowa stymuluje pracę mózgu, zmniejsza uczucie zmęczenia, zwiększa koncentrację i redukuje napięcie.

 

5. Detoksykuje

Gałka muszkatołowa wpsiera procesy oczyszczania organizmu – pomaga naszej wątrobie oraz nerkom pozbyć się nagromadzonych w organizmie toksyn, a nawet zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

 

6. Zwalcza stan zapalny

Dzięki zawartości cynamonu, znanego ze swoich właściwości przeciwzapalnych, pozwala na ograniczenie obrzęku i bólu stawów.

 

7. Zwalcza przeziębienie

Jak wynika z przeprowadzonych w Hiszpanii badań, wino (w tym grzane) pomaga w walce z infekcjami oraz poprawia ogólną odporność organizmu. Wykazały one, że osoby regularnie pijące czerwone wino o 40% rzadziej zapadały na infekcje układu oddechowego, niż osoby go unikające. Również gałka muszkatołowa jest uznawana w medycynie naturalnej za środek przeciwwirusowy.

 

8. Pomaga w trawieniu

Dzięki zawartości goździków, grzane ma też dobroczynny wpływ na nasze jelita – poprawia ich motorykę oraz usprawnia trawienie.

 

9. Działa przeciwbólowo

Zawarty w goździkach eugenol działa przeciwbólowo i antyspetycznie, szczególnie w problemach stomatologicznych i nadwrażliwości zębów

[Głosów:2    Średnia:5/5]