Mechanizm powstawania i klasyfikacja odmrożeń

Mechanizm powstawania i klasyfikacja odmrożeń

26/11/2018 0 przez Maria Piętka

W jaki sposób powstaje odmrożenie i co należy o nim wiedzieć?

 

Odmrożenie jest czasowym lub trwałym uszkodzeniem skóry i leżących pod nią tkanek powstałym w wyniku działania niskiej temperatury otoczenia, jak również bezpośredniego kontaktu z lodem, zamarzniętym przedmiotem czy bardzo zimnymi cieczami. Najpierw skóra staje się bardzo zimna i czerwona, potem odrętwiała, twarda i blada. Odsłonięta skóra w zimną i wietrzną pogodę jest najbardziej narażona na odmrożenia. Jednak odmrożenia mogą pojawić się także na skórze zakrytej rękawiczkami lub innymi ubraniami. Tzw. lekkie odmrożenia nie są groźne, towarzyszy im nieprzyjemne odczucie ustępujące po ogrzaniu. Nie współtowarzyszy im uszkodzenie tkanek ale wraz ze wzrostem ekspozycji na zimo odmrożenie z pierwszego stopnia może przejść w kolejne.

Pierwszy stopień odmrożeń (powierzchowny) nie powoduje trwałego uszkodzenia skóry. Ma charakter łagodny. Skóra blednie lub zmienia kolor na czerwony i jest bardzo zimna. Następuje częściowe zamarznięcie skóry.

Ciągła ekspozycja na niską temperaturę prowadzi do mrowienia i drętwienia w dotkniętym obszarze. Ogrzaniu zmarzniętej części ciała towarzyszy najczęściej pulsujący i tępy ból oraz mrowienie. Nie ma pęcherzy ani martwicy. Po 5-10 dniach może pojawić się łuszczenie naskórka.

Odmrożenie drugiego stopnia to zamarznięcie pełnej grubości skóry. Pojawia się rumień i znaczny obrzęk. Początkowo zaczerwieniona skóra, staje się biała lub blada. Skóra najczęściej pozostaje miękka, ale w jej tkankach często pojawiają się kryształy lodu.

Kiedy na odmrożonej części ciała zaczynamy odczuwać ciepło – jest to oznaka poważnego uszkodzenia skóry. Jeśli na tym etapie potraktujemy odmrożenie intensywnym ogrzaniem, powierzchnia skóry może zmienić kolor na granatowy lub purpurowy. Towarzyszyć temu będzie kłucie, pieczenie i obrzęk. Pęcherzyki wypełnione płynem surowiczym pojawiające się między 24 a 36 godziną po ogrzaniu skóry, po pewnym czasie złuszczają się i tworzą sczerniałe strupy. W ciężkich przypadkach objawem odmrożenia drugiego stopnia są zaburzenia wazomotoryczne (naczynioruchowe).

Odmrożenia III i IV stopnia zostały sklasyfikowane jako głębokie i ciężkie. W miarę narastania odmrożenia wywiera ono destrukcyjne działanie na coraz głębsze warstwy skóry, tkanki podskórnej, a w stopniu IV także na mięśnie, ścięgna i kości

Charakterystycznymi dla trzeciego stopnia odmrożeń są podobnie jak w przypadku odmrożeń drugiego stopnia, powstające po kilkudziesięciu godzinach pęcherze, jednak w tym przypadku są one sine lub krwotoczne, pod którymi, obumarła tkanka skóry staje się stwardniała i czarna. Ten stopień urazu nie daje początkowo żadnych odczuć, z czasem odmrożenie odczuwane jest jako “kawałek drewna”. W późniejszej fazie ból staje się strzelający, palący, pulsujący i tępy. Skóra plamista, ciemnoczerwona lub sina przechodząca w suchą, czarną i zmumifikowaną to obraz IV (ostatniego) stopnia odmrożeń. W tym przypadku mogą u osoby poszkodowanej wystąpić też dolegliwości stawowe albo nawet ich całkowite uszkodzenie.

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]