Olej palmowy a cholesterol

Olej palmowy a cholesterol

29/11/2018 0 przez admin

Obok wątpliwości moralnych, które narosły wokół pozyskiwania oleju palmowego, wciąż niejasny pozostaje jego wpływ na nasze zdrowie, a w szczególności na gospodarkę tłuszczową organizmu.

W tym artykule rozprawiamy się z mitem dotyczącym związku oleju palmowego z poziomem cholesterolu. W internecie można natknąć się zarówno na informacje o braku takiego wpływu, a nawet w dość pokrętny sposób zachwalających go jako środek obniżający jego poziom. Niestety większość popularnych publikacji odnosi się do bliżej nieokreślonych badań, bądź “odkryć chińskich naukowców”

Jakie są fakty? Na pewno faktem jest, że sam w sobie, olej palmowy, podobnie jak inne oleje roślinne cholesterolu nie posiada, jednak nie zapominajmy, że organizm nie jest prosta maszyną, do którego wlewa się olej i on jest albo go nie ma. Skomplikowane mechanizmy przemian biochemicznych, mogą przynieść dośc zaskakujące skutki i tak jest też w przypadku naszego produktu.

Analiza randomizowanych badań klinicznych, przeprowadzona przez międzynarodowy zespół specjalistów jasno pokazała, że olej palmowy podnosi poziom “złego” cholesterolu. I to znacznie, zaś korzyści, które wnosi niewielka ilość cholesterolu HDL, w żaden sposób tego negatywnego wpływu nie równoważą.

Badania otwierdziły wzrost poziomu cholesterolu LDL w badanej grupie o 0.24 mmol/L (95% CI: 0.13, 0.35 mmol/L; I(2) = 83.2%) w porównaniu do grupy kontrolnej stosującej inne oleje roślinne.

Z całością wyników badań przeprowadzonych w National University of Singapur w 2015 r. można zapoznać się w bazie publikacji medycznych Pubmed: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25995283

 

[Głosów:0    Średnia:0/5]